Clorul si impuritati in apa de la robinet

Clorul din apa de la robinet predispune la alergii alimentare!
Clorul din apa de la robinet predispune la aparitia alergiilor alimentare, potrivit unui studiu publicat in jurnalul American College of Allergy, Asthma and Immunology.
Cercetatorii americani sustin ca substantele chimice folosite pentru a face apa potabila, care se mai gasesc insa si in pesticide sau in produse de curatenie, creeaza intoleranta alimentara la anumiti indivizi, scrie Daily Mail.
A inota prea des in apa care contine clor, a consuma apa de la robinet si chiar a face dus frecvent, toate aceste activitati predispun la cancer al vezicii urinare, sustin oamenii de stiinta spanioli.
Toate activitatile insiruite mai sus fac ca pielea sa absoarba trihalometani, au concluzionat oamenii de stiinta.Mai mult, dupa ce au monitorizat 1.270 de persoane care consumau apa imbuteliata, considerand ca e mai sanatoasa, ei au observat ca genul acesta de oameni, preocupati de sanatate, este si mai predispus sa petreaca mai mult timp sub dus, in cada sau in bazinul de inot. Din pacate, acest fapt anuleaza tot binele facut de apa imbuteliata au concluzionat ei.
Astfel, deloc intamplator, oamenii cu mai multa educatie si mai multi bani sunt si mai expusi riscului de a se alege cu cancer al vezicii urinare, se mentioneaza intr-un raport aparut in jurnalul BioMed Central.
Cercetatorii spanioli sustin ca in apa tratata cu clor exista niste chimicale, trihalometani (THM), care contribuie la marirea riscului instalarii acestei boli, relateaza Daily Mail.
In Marea Britanie, de exemplu, intr-un litru de apa potabila, de la robinet, se gasesc 100 de micrograme de THM.
Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele care aveau un nivel ridicat de diclorofenol, o substanta derivata din clor, prezentau un risc cu 80% mai mare de a suferi de o alergie alimentara. Specialistii avertizeaza ca substantele chimice folosite mai ales in industria alimentara predispun la aparitia diferitelor forme de alergii, nu doar alimentare.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au analizat, in laborator, probe de urina provenite de la un grup de 2.211 de persoane adulte. Rezultatele obtinute in urma acestor teste au aratat ca toti voluntarii implicati in cercetare prezentau urme de chimicale in urina. In plus, datele studiului mai arata ca 411 dintre participanti erau alergici la diferite alimente, in timp ce 1.016 suferau de diferite alte alergii.
Daily Mail scrie ca in ultimii ani numarul persoanelor care acuza intoleranta la anumite alimente, printre care se numara lapte sau mustar, a ajuns la zece milioane numai in Regatul Unit.
In plus, studiile de specialitate arata ca, la nivel global, 4% dintre copii sufera de alergie alimentara. Laptele de vaca, ouale, arahidele si pestele sunt principalele alimente raspunzatoare pentru aparitia alergiilor. In cazul persoanelor alergice, la contactul cu proteinele din aceste alimente, organismul declanseaza mecanisme de autoaparare si, astfel, pot aparea mancarimi, eruptii cutanate, edem (nr. umflatura) ale buzelor, fetei si membrelor, dificultati de respiratie, crampe abdominale, diaree, greata, varsaturi, dar si ameteli. In cazuri grave se poate ajunge pana la soc anafilactic. Evitarea alergenului este principala masura care trebuie luata de aceste persoane.
Impuritati in apa de la robinet
Hai sa ne prefacem ca vorbim, in Romania, despre o apa de calitate, verificata, controlata. Practic, doar in marile orase si la munte, unde sursele de apa sunt captari din izvoare de adancime, se poate vorbi despre o apa buna de baut, direct de la robinet. Sau nici acolo? O sa vedeti mai incolo. Teoretic, apa de la robinet trebuie sa fie fara impuritati, lipsita de germeni si bacterii, fara reziduuri (petroliere) si cu minimum de nitriti, clor si calcar.
Marea problema a apei de la robinet o reprezinta clorul si nitritii. Acestia din urma sunt cei mai daunatori, deoarece acumularea lor in organism reduce capacitatea celulelor de a asimila oxigen. Oricum, din cauza chimicalelor folosite in agricultura, inghitim – cu si fara voia noastra – cantitati mari de nitriti.
A doua problema o reprezinta clorul, folosit pentru purificarea apei. Dar despre asta am discutat mai inainte.
Rugina, nisipul si plumbul sunt cateva pericole ascunse in apa de la robinet. Chiar si cand aceste impuritati sunt la limita acceptata, ingerarea zilnica duce in timp la diverse afectiuni.
Comparativ cu plumbul, efectele ruginei care poate fi prezenta in apa din cauza instalatiilor vechi sunt mai putin nocive. Totusi, fierul ingerat poate leza direct celulele din tractul gastrointestinal si poate fi toxic pentru intreg organismul daca depaseste dozele pe care le poate suporta acesta.
Ultimul inamic, calcarul. Depunerile de calcar despre care se vorbeste in reclamele la masina de spalat se produc si in organismul nostru. Iar noi nu putem folosi solutii anti-calcar! La aceasta se adauga infestarea cu pesticide, antibiotice si diferite alte reziduuri.
Solutia: filtrele de apa.
Apa de la robinet este total contraindicata copiilor. De asemenea, este contraindicat consumul de apa de la robinet persoanelor care au afectari renale, pentru ca le agraveaza starea.
Decizia va apartine!