Consumul apei cu valoare tds scazut
Water Quality Association (WQA)
Raportul Comitetului Consultativ Stiintific WQA (1992-1993)
vezi: www.wqa.org / water information library / Consumption of Low TDS water (Search)
INTRODUCERE
De la inceputul timpurilor ori laudam apa ca ne da stare buna de sanatate, ori o criticam ca din cauza ei ne inbolnavim. Deja stim rolul ei in organism: solventul si transportatorul mineralelor si al produselor reziduale in intregul organism, regulatorul temperaturii organismului, lubrifiantul oaselor si a altor tesaturi si parte din reactiile biochimice al organismului. Aceste functii sunt indeplinite de H2O din apa si nu de mineralele dizolvate, mineralele suspendate si alte componente din apa.
In acest studiu apa cu TDS (Total Solide Dizolvate) scazut este definita ca valoarea totala a solidelor dizolvate in apa/valoarea TDS/ este intre 1 si 100 mg/l. Aceasta calitate se poate obtine doar prin distilare, osmoza inversa sau deionizare al retelei casnice sau retelei publice.
Unii spun ca apa prea curata/distilata poate ajuta la tratarea artritei eliminand, „spaland”, surplusurile de calciu din articulatii. Altii, ca apa obtinuta prin distilare, osmoza inversa sau deionizare „suge” mineralele din organism, producand astfel lipsa de minerale, ce duce la imbolnaviri.
Bauturile energizante pentru sportivi au fost inventate pentru a completa compusii de zahar – glucoza din sange, glicogenele din muschi – si electrolitii – ca sarea, calciu si potasiu ce asigura echilibrul electric a celulelor – ce a fost ars in timpul antrenamentelor cu efort fizic sustinut. Acesta in schimb nu are nici o legatura cu apa de consum cu TDS scazut pe care in mod normal o folosim la baut sau gatit. Daca facem efort fizic pe caldura, pericolul cel mai mare il reprezinta dezhidratarea, si se recomanda consumarea a cat mai multa apa pura.
Informatiile obtinute despre mecanismul de homeostazia al organismului uman in urma consumului de apa potabila cu o valoare al TDS-ului scazuta sub 50mg/l (la Marina Militara din SUA folosit din timpuri apa cu TDS mai mic de 3mg/l – apa distilata), arata ca consumarea apei cu TDS scazut este sigura si benefica organismului. Acest lucru a fost confirmat si de studiile Ministerului Mediului din SUA .
REGLAREA NATURALA A CONCENTRATIEI
DE MINERALE IN ORGANISMUL UMAN
Pentru a intelege ce efect are apa cu TDS redus asupra organismului uman trebuie sa intelegem, din acest punct de vedere cum functioneaza organismul. Iata descrierea:
Homeostazia mentine starea statica sau permanenta a organismului nostru. Acest proces natural reglementeaza concentratia mineralelor/ionilor/si a apei in fluidul corporal, ce variaza in limite stricte in organele noastre, atat in interiorul cat si in exteriorul celulelelor. Rinichii au sarcina cea mai importanta in mentinerea concentratiei permanenta de ioni(Na, K, Ca, etc.) in timpul excrectiei si reabsorbtiei.
In homeostazia participa 3 tipuri de fluide corporale: plasma(aprox.3/5 parte din sange), lichidul extracelular(cel dintre celule) si lichidul intracelular(cel din interiorul celulelor). Concentratia de ioni de sodiu este cea mai mare in exteriorul celulelor, iar de potasiu in interiorul celulelor. Cand presiunea osmotica este mai mare pe o parte a membranei celulei(concentratia de ioni este mare) si mic pe latura opusa, apa se filtreaza prin membrana celulara din partea mai diluata in partea cealalta pentru a egaliza presiunea osmotica. Acest fenomen este osmoza. Starea osmotica/concentratia de ioni normala a acestor lichide este de aprox.9000 ppm.
Orice modificare anormala a concentratiei de ioni prin membrana celulara se restabileste in decurs de 1 minut, sau si mai putin, datorita circulatiei rapida al apei prin membrana celulara. Prin urmare, daca consumam apa pura (TDS = 1-100mg/l) si se deregleaza starea osmotica, acesta se va restabili rapid.
Rinichii regleaza componenta concentratiei fluidului corporal. Filtreaza zilnic aprox.180 litri apa, din care 99% se reabsorbe inapoi si doar 1-1,5 litri se elimina din organism prin urina. Daca lichidul filtrat de rinichii are presiunea osmotica redusa fata de valoarea normala(ca si apa cu TDS redus), sistemul nervos si reactiile mecanismelor hormonale obliga rinichii la o cantitate mai mare de filtrare decat in cazul normal pentru a restabilii echilibrul concentratiei de ioni a fluidului corporal. Inversul este valabil cand concentratia de ioni este mai mare decat valoarea normala. Organismul mentine echilibrul presiunii osmotice cu o precizie de +/- 3% fata de nivelul normal.
Cele 3 sisteme fundamentale ale controlului hormonal si neuronal, ale caror functionalitate este influentata de concentratia de ioni din fluidul corporal filtrat de rinichi sunt: hormonul ADH din glanda pituitara, glanda suprarenala si senzatia de sete(in cazul cand concentratia de ioni creste cu 1%, are loc senzatia de sete).
Datorita functiei de control al rinichilor, dupa consumarea a unui litru de apa, in decurs de 45 de minute excretia urinara poate creste de 9 ori (datorita absorbtiei apei din intestine) pe timpul urmatoarelor 2 ore.
Astfel concentratia de solide din sange si din alte fluide din organism este sustinut de rinichi prin homeostazia. Datorita acestor mecanisme de reglare se mentine concentratia de sodiu constant cu o precizie de +/- 7%. Secretia de calciu in fluidul extracelular este reglementata de hormonul paratiroidan (cu abatere de cateva procente).
Pe de alta parte si saliva ridica concentratia de ioni in timp ce consumam apa. Concentratia de clorura de sodiu in saliva este in general de 877 mg/l iar al ionului de sodiu de 1170 mg/l. Cand consumam apa cu TDS redus, acesta se amesteca cu saliva ridicand valoarea de TDS inainte de a ajunge in intestin, unde este absorbit (la o cantitate de 2,5 dl de apa consumat fiecare mililitru de saliva ridica TDS-ul cu 10 mg/l).
Bazandu-ne pe aceste informatii putem trage concluzia ca o persoana sanatoasa, consumand apa cu valoarea TDS scazut, nu poate periclita sanatatea( persoana sanatoasa este considerat cine nu este bolnav, nu are probleme hormonale, etc.). Desigur homeostazia este mentinuta prin alimentatie ca si alte functii ale organismului. Daca prin nutritie nesanatoasa, din cauza unei boli sau tulburari hormonle nu se reuseste mentinerea homeostaziei, consumul de apa cu TDS redus joca un rol nesemnificativ in simptomele percepute. Evident, cine este bolnav, prin tulburari fiziologice sau deficiente nutritionale semnificative acestea pot „suge” din organism mineralele, dar acest lucru nu se poate intampla doar din cauza ca intr-o zi consumam 1-2 litri de apa cu TDS scazut.
CERCETARI SI RAPOARTE
…Dr. Wathen a studiat din punct de vedere medical problema consumului de apa cu TDS scazut si a concluzionat urmatoarele:
Inlocuirea lichidelor pierdute din cauza eforturilor fizice sustinute sau din cauza caldurii mari, prin apa cu valoare TDS scazut la baut nu are nici un efect negativ asupra organismului. Prin activitatea zilnica normala, fara efort fizic sustinut, necesarul de minerale sunt asigurate, sau chiar si depasite, prin nutritie normala, sanatoasa, consumand apa de la robinet (cu TDS pana la 500mg/l) sau apa filtrata(cu TDS 100mg/l) sau apa pura(cu TDS 0,111mg/l).
Sarurile si mineralele nu se elimina din organism; acestea, mai mult, sunt pastrate si selectate in organism in oricare din situatii: daca am consumat sau nu suficienta apa sau minerale.
Cu toate acestea, chiar daca nu ridicam nivelul TDS-lui prin alte metode(preparand ceai, cafea, siropuri din apa purificata), prin saliva, prin secretiile gastrice formate in stomac, amestecand cu secretiile interstinale, orice lichid diluat va avea un TDS ridicat.
Dr. Edward V. Ohanian (US. EPA, sef birou Evaluarea riscurilor umane):
Prin consumul apei, multe minerale ajung in organism, care sunt importante din punct de vedere al sanatatii. Cu toate astea nu apa potabila este sursa importanta al mineralelor. Alimentatia trebuie sa asigure necesarul de minerale in organism. Nici un indiciu nu arata ca apa cu TDS redus nu este sigura pentru organismul uman.
Marina militara din S.U.A. foloseste mai mult de 40 ani apa distilata(cu TDS sub 3 ppm). Navele de lupta, cand ajung la mal, se alimenteaza cu apa potabila dar personalul submarinelor consuma permanent apa purificata luni de zile, dar nu au fost semnalate imbolnaviri.
In cele din urma comandantul corpului medical al Armatei americane a ordonat in 1972 un raport oficial in acest sens de la Marina americana.
EXPERIENTE LOCALE
Nu se cunosc informatii cum ca consumul apei cu TDS scazut ar fi daunator asupra organismului uman. Exista o serie de experiente care atesta faptul ca consumul pe termen lung, acestei apa nu are efect negativ asupra organismului, fata de consumul apei contaminate.
Exemplul este raportul prezentat mai sus.
Armata Statelor Unite consuma apa filtrata prin sisteme de filtrare cu osmoza inversa. Nu a fost sesizata nici o problema de sanatate cauzata de consumul apei cu valoarea TDS scazut si nici nu au stabilit nici o limita minima pentru valoarea TDS(Observatie: nici reglementarile UE din 2006 nu stabilesc o valoare minima obligatoriu al continutului TDS pentru apa potabila).
EPA (Ministerul Mediului) din SUA a condus un proiect in San YsidrodinNew Mexic unde valoarea TDS de 800 mg/l al apei potabila au redus la 40-70 mg/l. In decursul proiectului, de un an de zile, nu au constatat nici o imbolnavire sau degradare a sanatatii.
Probabil cele mai vaste studii sunt facute in S.U.A pe retelele de apa potabila unde milioane de oameni consuma zilnic apa potabila cu valoarea TDS scazut si asta de zeci de ani de zile este asa. Urmatoarele date au fost facute publice:
Boston, MA 64 mg/l
Portland, OR 23 mg/l
Baltimore, MD 89 mg/l
San Francisco,CA 27-154 mg/l
Seattle, WA 34-47 mg/l
New York City, NY 41-283 mg/l
Pe langa acestea, din miloanele de puturi forate, oamenii consuma apa cu valoare TDS scazut. Si nu au fost semnalate nici un fel de probleme de sanatate.
In S.U.A au fost comercializate mii de sisteme de reducere a valorii TDS din apa potabila. Nu au fost semnalate probleme de degradarea sanatatii.
NASA a raportat ca consumul de apa potabila cu un continut de TDS de aprox,0,05 mg/l nu reprezinta nici un pericol pentru sanatatea umana.
CONCLUZII
Am ajuns la concluzia ca apa cu valoarea TDS scazut – aflata in natura sau tratata – nu are efect negativ asupra organismului uman. Aceasta declaratie este sustinuta de urmatoarele:
- nici o Directie de Sanatate Publica din lume, care are menirea de a supraveghea calitatea apei potabila, nu a stabilit o valoare limita minima al TDS-ului din apa potabila,
- mecanismul propriu intern al organismului / homeostazia regleaza automat concentratia de minerale in lichidul corporal in cazul organismului sanatos. Acest mecanism nu are legatura cu valoarea TDS a apei consumate.
- Studiile stiintifice efectuate au dovedit ca apa potabila cu TDS scazut nu are nici un efect negativ asupra organismului.