De ce simtim la inceput gustul amar al apei produs de filtrele cu osmoza inversa

Pe baza unor feedback-uri ale utilizatorilor de filtre cu osmoza inversa(RO), putem afirma ca majoritatea simt un gust excelent de apa de izvor la  consumul primelor pahare de apa filtrata. Cu toate acestea exista si persoane care simt un gust usor amar dupa consumarea primelor pahare. Acest gust va dispare in cateva saptamani (uneori dupa 3-4 luni) dupa consumul regulat al apei osmotice.

Oare de ce aceste doua reactii?

Gustul apei dau solidele dizolvate in apa precum si depunerile de pe limba (alimentele/bauturile consumate, secretii, precipitatii) impreuna.

Apa moale nu are nici un gust. Eficienta de filtrare al membranei osmotice este de 95%-98% din aceasta cauza valoarea solidelor dizolvate in apa este redusa, apa rezultata fiind una extrem de pura.

In general cei care au probleme de sanatate cu fiara, ficatul sau probleme digestive(despre care poate nici nu au cunostiinta) simt la inceput gustul amarui al apei osmotice. In astfel de cazuri, de multe ori din pacate se simte un gust neplacut in gura. Avand in vedere ca apa osmotica este un excelent dizolvant,dizolva si gustul neplacut din gura si se resimte mai accentuat acest gust. Deci la aceste persoane este normal resimtirea gustului amar al apei. Acest gust cu timpul dispare in urma detoxifieri. Dar pana atunci exista solutie si pentru cei care nu se obisnuiesc cu acest gust.

Acest lucru va vom descrie mai jos.

O alta posibila cauza a gustului amar

Nu numai starea de sanatate in sine influenteaza simtul gustului amar in cazul consumarii apei osmotice, dar si inregistrarile consemnate in creier al gusturilor lichidelor consumate pana-n prezent, simtite si transmise in creier de mugurile gustative de pe limba. Adica, daca cineva s-a obisnuit cu gustul apei(apa minerala, plata sau de robinet) consumat si acest gust este catalogat ca si ”gustul apei” atunci acest gust „impregnat” este asteptat si la consumarea apei neobisnuita(apa RO). Din aceasta cauza pare la prima gustare amarui apa din sistemele de filtrare cu osmoza inversa. Cu asta se poate obisnui foarte usor, dupa care apa consumata anterior va parea ca are un gust neobisnuit.

In cazul in care cineva totusi nu se va obisnui cu acest gust amarui este o solutie, si anume remineralizarea apei cu ajutorul cartusului remineralizator, recapatand astfel apa gustul obisnuit anterior utilizari filtrului RO.

Recomandare: se recomanda ca inaintea gustari apei RO sa consumam o mere, sau sa ne spalam pe dinti sau pur si simplu sa clatim bune gura, dupa care nu va mai parea gustul amar al apei!