Total solide dizolvate – tds

Total Solide Dizolvate – TDS reprezinta valoarea greutatii tuturor solidelor (minerare, saruri sau metale, organice si anorganice) care sunt dizolvate intr-un volum dat de apa. Se exprima in miligrame / litru (mg/L) sau parti / milion (ppm).

In general dimensiunea acestor solide trebuie sa fie suficient de mica pentru a trece printr-o sita cu ochiuri de 2 microni.

Total Solide Dizolvate sunt in mod normal interpretate pentru apale “dulci”, lipsite de salinitate sau cu salinitate redusa.

Surse primare ale solidelor dizolvate in apa sunt substantele utilizate ca fertilizanti si erbicide in agricultura, deversarile apelor uzate in receptorii finali ( rauri si fluvii ), levigantii din soluri, dizolvarea rocilor aflate in calea acviferelor, deversarile industriale, etc.

Trebuie sa retineti faptul ca valoarea TDS nu este un parametru cu ajutorul caruia se poate stabili potabilitatea apei.

Pe de alta parte, o valoare TDS peste 100 ppm trebuie sa ne ridice semne de intrebare. Daca este vorba despre un filtru cu Osmoza Inversa, este clar ca a venit timpul sa trecem la intretinerea sistemului, la schimbarea cartuselor filtrante, spalarea sau inlocuirea membranei de osmoza. De aceea este indicat sa utilzam un TDS metru in situatia in care filtrul nu este prevazut cu microcomputer si senzor de citire a valorii TDS.
Daca citim aceasta valoare la o apa plata imbuteliata, trebuie sa vedem ce scrie pe eticheta producatorului. Acolo ar trebui sa fie mentionate toate elementele continute in apa respectiva, inclusiv valoa -rea TDS.
Daca determinarea s-a facut pe o apa oarecare, provenita din surse neverificate, ar fi indicat sa nu o consumam.
Cercetari recente au stabilit valori orientative ale TDS in legatura cu apa potabila. Valorile TDS optime pentru potabilitatea apei sunt stabilite la < 100 ppm. Peste 500 ppm indica o apa nepotabila, in afara cazului in care avem de a face cu o apa minerala cu continut controlat. De asemena, un TDS crescut indica o apa dura, neindicat pentru consum si utilizare.
Cele mai frecvente substante chimice intalnite sunt: calciu, fosfati, nitrati, sodiu, potasiu, clor aflate sub forma de anioni, cationi, molecule sau microgranule.

Solidele din apa pot aparea dizolvate ( TDS ) si in suspensie ( TSS – Total Solide in Suspensie ).Solidele in suspensie sunt cele care nu trec de filtrul cu dimensiunea de 2 microni. Deci valoarea TDS se masoara cu precizie dupa trecerea fluidului printr-un filtru de 2 microni.

TDS include particule mai mari sau molecule insolubile.

Nivelurile ridicate ale TDS indica o apa dura, bogata in solide dizolvate ceea ce duce la depuneri pe coloanele de transport si pe utilajele si ustensilele din bucatarie.

In general este acceptat ( normativul FDA ) ca valoarea TDS de 50 ppm indica o apa cu calitati de potabilitate. Aceasta limita a fost stabilita pe praguri de gust al apei. S-a constatat ca in intervalul 50 – 150 ppm, apa prezinta calitati acceptate de potabilitate. Poate fi consumata si in afara acestor valori, pe perioade scurte de timp fara a se constata afectiuni imediata asupra organismului.

Continutul de solide dizolvate in exces din apa potabila poate influenta negativ starea organismului in urma consumului sistematic, indelungat. Aparitia starilor de slabiciune, deshidratare, pierderea in greutate, deshidratare sunt semne clare ca trebuie intrerupt consumul acestor tipuri de apa.

Prezenta solidelor dizolvate in apa poate afecta gustul acesteia.